Fumul chirurgical: Un sistem special de evacuare

Fumul chirurgical: Un sistem special de evacuare

Evacuarea fumului chirurgical este o procedură esențială în sala de operații. În timpul unei intervenții chirurgicale se produc vapori și particule care pot fi dăunătoare pentru pacienți și pentru personalul medical. De aceea, utilizarea unui sistem adecvat de evacuare a fumului este vitală pentru asigurarea unui mediu sigur și curat.

Pentru evacuarea fumului chirurgical există diverse dispozitive care pot fi folosite în sala de operații. La momentul actual, grație evoluției tehnologiei există dispozitive diverse, de la cele de unică folosință cum ar fi consumabile medicale și până la cele profesionale.

În cele ce urmează îți vom prezenta ce tipuri de dispozitive pentru evacuarea fumului chirurgical există, care sunt avantajele folosirii acestora dar și ce este și de ce este necesară evacuarea fumului chirurgical.

Ce este un sistem sau un dispozitiv pentru evacuarea fumului chirurgical

Sistemele de evacuare fum chirurgical sunt surse de aspirare ce au rolul de a capta aerosolii de fum chirurgical. Astfel, ele ajută la eliminarea eficientă a fumului chirurgical și a aerosolilor rezultați în urma efectuării unei operații chirurgicale.

Un dispozitiv pentru evacuarea fumului chirurgical filtrează contaminanții periculoși, iar aerul filtrat este returnat în sala de operații.

De ce este necesară evacuarea fumului chirurgical

Întrucât măștile chirurgicale nu oferă suficientă protecție, evacuarea fumului chirurgical cu ajutorul dispozitivelor este necesară în timpul oricărei intervenții.

Utilizarea diferitelor unități electrochirurgicale sau a laserului produce un fum dăunător. Astfel, este necesară evacuarea fumului din următoarele motive:

 • Eliminarea mirosurilor nocive: acestea apar când se utilizează pentru tăierea sau deschiderea țesutului o unitate electrochirurgicală
 • Eliminarea particulelor chimice nocive prezente în fum: acestea sunt extrem de mici și pot trece prin masca chirurgicală
 • Eliminarea altor materii cu potențial dăunător: acestea sunt generate în timpul procedurilor de chirurgie plastică

Ce riscuri pot apărea dacă nu se utilizează un dispozitiv pentru evacuarea fumului chirurgical

Evacuarea fumului chirurgical ar trebui să fie o prioritate în orice sala de operații. Neutilizarea unui evacuator pentru fumul chirurgical poate duce la inhalarea substanțelor chimice dăunătoare. Printre acestea se numără: monoxidul de carbon, benzenul sau cianurile de hidrogel.

Acești compuși chimici pot cauza probleme serioase de sănătate. Inhalarea acestora poate duce la insuficiență respiratorie, greață, vărsături sau iritarea ochilor. În plus, atunci când nu este evacuat fumul chirurgical se produc riscuri majore și pentru pacienți.

Atunci când se utilizează un dispozitiv pentru evacuarea fumului chirurgical se pot preveni toate problemele menționate mai sus.

Dispozitive pentru evacuare fumului chirurgical

 1. Sisteme de evacuare portabile – acestea sunt dispozitive mobile care se pot conecta la o mască facială sau la un sistem de evacuare la acoperiș pentru a aspira fumul și gazele de evacuare generate în timpul procedurii chirurgicale.
 2. Sisteme de evacuare centralizate – acestea sunt sisteme integrate care sunt instalate într-un spital sau într-un bloc operator și sunt conectate la o rețea de conducte care leagă fiecare sală de operație la sistemul centralizat.
 3. Măști chirurgicale cu evacuare de fum – acestea sunt măști chirurgicale echipate cu filtre speciale pentru a capta și evacua fumul generat în timpul procedurii chirurgicale.
 4. Echipamente chirurgicale cu evacuare de fum – acestea includ instrumente chirurgicale cu aspirație incorporată pentru a elimina fumul și gazele generate în timpul intervențiilor chirurgicale.
 5. Filtrul de evacuare a fumului – acestea sunt dispozitive care se pot monta la acoperișul blocului operator, care captează și filtrează fumul evacuat în exterior

Beneficiile oferite de către dispozitivele de evacuare fumului chirurgical

 • Protecția personalului medical: Fumul și vaporii pot fi dăunători pentru personalul medical, în special în cazul expunerii pe termen lung. Dispozitivele de evacuare a fumului pot ajuta la reducerea expunerii la aceste substanțe și la protejarea sănătății personalului medical.
 • Îmbunătățirea vizibilității: Fumul și vapori pot reduce vizibilitatea în timpul unei intervenții chirurgicale, ceea ce poate afecta precizia a și siguranța procedurii. Dispozitivele de evacuare a fumului pot ajuta la îmbunătățirea vizibilității, permițând chirurgilor să lucreze mai precis și mai sigur.
 • Prevenirea contaminării: Fumul și vapori pot conține agenți patogeni și alte substanțe nocive care pot contamina rana chirurgicală și pot duce la infecții. Dispozitivele de evacuare a fumului pot ajuta la reducerea riscului de contaminare și la prevenirea infecțiilor.
 • Îmbunătățirea calității aerului: Fumul și vaporii pot reduce calitatea aerului din sala de operații, ceea ce poate afecta sănătatea personalului medical și a pacienților. Dispozitivele de evacuare a fumului pot ajuta la îmbunătățirea calității aerului, permițând un mediu mai sigur și mai sănătos pentru toți cei implicați în procedură.

Tipuri de dispozitive premium de la Medal Trading

Există mai multe tipuri de dispozitive premium pentru evacuarea fumului chirurgical, dar cele mai frecvent utilizate sunt:

 • Sistemele de evacuare a fumului cu filtrare prin cărbune activ. Acestea sunt dispozitive portabile sau montate pe perete care au rolul de a capta fumul și particulele emise de dispozitivele electrice chirurgicale. Apoi sunt filtrate prin intermediul cărbunelui activ. Astfel, aerul evacuat este curat și poate fi recirculat în sală.
 • Sistemele de evacuare cu aspirație centralizată. Acestea sunt mai complexe și sunt integrate în designul infrastructurii de ventilație a sălii de operație. Ele captează fumul de la sursă și îl transportă printr-un sistem de conducte către un filtru centralizat, care elimină particulele și substanțele nocive din aer.
 • Sistemele de evacuare cu jet de aer. Aceste dispozitive utilizează un jet puternic de aer pentru a capta și îndepărta fumul produs de dispozitivele electrice chirurgicale. Jetul de aer este direcționat printr-un tub de aspirație către un filtru centralizat.

Toate aceste dispozitive sunt concepute pentru a reduce expunerea personalului medical la substanțe nocive, cum ar fi aerosolii și particulele emise de dispozitivele electrice chirurgicale.

Unde se recomandă instalarea acestor dispozitive

Dispozitivele pentru evacuare fumului chirurgical sunt recomandate în orice sală de operație în care se desfășoară intervenții chirurgicale care generează fum, precum cele pentru proceduri laparoscopice, proceduri de electrocorticografie, endoscopii, intervenții chirurgicale în care se utilizează laser sau instrumente electrice.

Alege să achiziționezi doar produse calitative, certificate care să asigure toate standardele de siguranță de care este nevoie într-o sală de operații.

Vizitează site-ul Medal Trading sau contactează echipa de specialiști pentru a te bucura de soluții personalizate, potrivite fiecărei unități medicale. Când vine vorba de echiparea sălilor de operație doar calitatea ar trebui să primeze.